Om Tea Boy Tea

Som liten läste jag en bok om en pojke som levde som en fripassagerare på ett av Ostindiska Kompaniets skepp. Resan och pojkens öde fascinerade mig. När de kom i hamn någonstans i Kina så var pojken nära att möta sitt slutliga straff som fripassagerare (döden) men skonades eftersom att omgivningen upptäckte hos honom ett värdefullt karaktärsdrag: en känslig näsa. Denna näsa kunde på ett extraordinärt sätt avgöra kvalitén på téerna som de lastade och det blev hans räddning och sedermera troligen hans framtida karriär. Han blev en té-pojke, helt enkelt. Men vad vet jag, det fanns ingen uppföljare.

I min unga vuxenålder hoppade jag på ett tåg österut och hamnade hos en té-mästare i mitten av gamla Kina. Det ena ledde till det andra och inom ett halvår så hade jag doppat näsan väldigt djupt i detta té. Runt om hela Himalaya-massivet reste jag och överallt hittade jag små ”tea shops” där jag drack kopp efter kopp efter kopp. Visst hade det funnits någon man kallade för té även i Europa, men ändå kändes det som att det var först nu jag förstod vad té verkligen var.

När jag på grund av Corona blev tvingad att lämna Asien så hade jag erfarenheter, kunskap och kontakter som verkade ha blivit som en ny rikedom för mig och under sommaren 2020 gjorde jag min första import av ett té som Sverige sällan druckit.

Kort om téets historia och hemland

I Sverige kallar vi alla möjliga växter i varmt vatten för just té, men under min resa så lärde jag mig att ordet ”té” härstammar från kinesiskan (Tú, 荼) och syftar bara på den dryck som görs av té-plantan (Camellia Sinensis). Runt omkring Himalaya produceras framför allt 6 typer av té: grönt, vitt, gult, blått, svart och mörkt och dessa kan ibland vara smaksamma men är oftast inte det utan dricks rena, antingen nyproducerade eller lagrade.

Té-kulturen i t.ex. Kina är extremt utvecklad och går att jämföra med västvärldens vinkultur: Man pratar om nyanser, områden där téet producerats och årgångar. Men det vore fel att säga att té-kulturen är kinesisk, för det är den inte, den är snarare en kultur som innefattar ett område av: norra Thailand, Vietnam, Laos och Burma och östra Indien samt södra, sydvästra Kina. Detta område kallar jag för téets hemland.

I téets hemland växer de ej förädlade té-träden vilt i djungeln och det är té från dessa träd som fångat mitt största intresse. Dessa téer är rikare i smaken och ger en djupare upplevelse i kroppen, särskilt om träden får växa någorlunda ostört.

Därför är det än så länge bara té från dessa träd som jag valt att importera. Det går att säga mycket om detta men det bästa är att låta téerna tala sitt eget språk. Tea Boy Tea säljer därför téer samt anordnar té-bjudningar och andra té-relaterade events för att du ska kunna bekanta dig på samma sätt som jag med denna fantastiska dryck.