Vi växte upp bland gröna och svarta téer, ofta i påse eller starkt parfymerade från den lokala té-butiken. Vi tänkte att det måste vara en alldeles magisk dryck om den hade en hel butik tillägnad sig. Men vi var osäkra på en sak, det var så mycket som kallades för té — vad var det egentligen? Vare sig vi lade barken från en buske i blöt eller lät några kamomill-blommor sjuda ett par minuter i vatten så kallades det för té. Några undrade om alla dessa olika drycker bör ha samma namn. Svenskar försöker ofta vara rättvisa, även i avseenden där det är fullkomligt onödigt att vara det, så svaret blev: “Blad som blad, vad för roll kan det spela?” Och så fortsatte vi att referera till smaksatt varmt vatten med ett och samma ord: Té! Och några av oss gör det än idag!

Nåväl, jag ska inte vara arrogant och tala ner på dem som använder ordet té slarvigt (Dårar! Ojdå, så hände det ändå… 🤣), men visste du att ordet té har ett kinesiskt ursprung (t’u, 荼)? Visste du att detta ord betyder “bitter dryck”? Visste du att ordet huvudsakligen används för att referera till den bittra dryck som tillverkades av blad från plantan Camellia Sinensis? Visste du att det var denna planta som exporterades till hela världen från Kina och att det är därför vi ens har ordet i vårt vokabulär? Visste du att det är omöjligt att tala om globaliseringen utan att tala om té (som var den dominerande handelsvaran när världshandeln tog fart)? Visste du att svart té, som kom att utgöra den största delen av té-handeln, var ett misstag när det för första gången tillverkades (av fumliga holländare)? Visste du att kineserna tyckte det var bekvämt att sälja svart té till européerna eftersom att det krävde så lite finess under tillverkningsprocessen? Visste du att de bästa téerna sällan exporterades från Kina? Visste du att man i Kina framför allt dricker allt annat än svart té? Visste du att svart té i Kina kallas för rött té (hongcha, 红茶) och att mörkt té (fermenterat té, Pu’er, 黑茶) oftast är mycket svartare än svart té? Visste du att det finns sex olika kategorier av té i Kina (alltså inte bara grönt och svart)?

Vilket håller jag i handen?

Det tjänar inget till att vara en besserwisser i något avseende gällande något, men jag lovar en sak: När du får veta lite mer om té… då smakar det plötsligt bättre, det går liksom att känna historiens vingslag i munnen. Men visst, vingslagen fanns visserligen där hela tiden, de glömdes bara bort av den moderna tidens urvattnade och upphetsade sinnelag.

Leave a Comment