Det bästa téet är en revolution

När jag mot slutet av 2019 bestämde mig för att resa österut med tåget så anade jag att té skulle kunna bli en stor del av resan, men kunde naturligtvis inte förutspå hur. I mitten av december så träffade jag en té-mästare i Xi’an och fascinationen som föddes i mig då påminde mycket om när jag under min tonår för första gången kom i kontakt med brädspelet Go: Min hjärna blev då som besatt av de svarta och vita stenarna och den kunde aldrig sluta spela spelet — till och med i nattens drömmar så spelade den. Efter mötet med té-mästaren i Kina så fick téet ett liknande nedslag som de stenarna och det verkade snart som att hela mitt liv skulle handla om att finna och följa detta té.

När resan fortsatte genom Himalaya, Indien och senare ner mot Sydostasien så närmade jag mig det Thailändska höglandet i den norra delen av landet och det var då jag upptäckte ”Téets hemland”, den region där Camellia Sinensis, té-plantan, har sin ursprungliga hemvist. Här kom jag i kontakt med företaget Monsoon Tea, vilka jag kom att hjälpa med en lansering av en ny webbsida. Företagets grundare Kenneth Rimdahl blev en slags lärare och inspiration och genom honom så fick jag en något mer nyanserad bild av té-kultur än den jag fått i Kina.

Den sortens té som Monsoon Tea skördade och producerade hade en högre prislapp än de flesta andra téer jag hade kommit i kontakt med, men jag insåg snart att det som kunde uppfattas som en förlust i kronor var en vinst på alla andra plan: Monsoon Tea representerade helt enkelt framtiden, där social och ekologisk hållbarhet var i fokus, inte priset. Förutom det så var detta té fenomenalt — så gott och välgörande att jag alltid längtade efter nästa kopp.

Det ena ledde till det andra och nu, mer än en halvår senare, är jag åter i Sverige och idag säljer jag bland annat Monsoon Teas téer här, men också andra téer som jag anser håller samma standard. Vad jag förstått så finns det inget motsvarande på den svenska marknaden: Blad som handplockas i vild skog, från utvecklade träd och som görs till té efter hantverkets alla regler.

Detta té är en revolution eftersom att det ger mångfald i skog ett ekonomiskt värde. Fundera en stund på vad det betyder.

Leave a Comment